Bitumineuze dakbedekking


Bitumineuze dakbedekking is gemakkelijk te verwerken en is ook zeer duurzaam. Omdat het zo gemakkelijk te verwerken is, is het materiaal ook geschikt voor complexe dakvormen. Vooral voor platte en licht hellende daken is bitumineuze dakbedekking vaak de ideale oplossing. Bitumen is een aardolie product wat ontstaat als een residu nadat de benzine of diesel uit de aardolie gehaald is. Bitumen lijkt qua eigenschappen erg veel op teer, maar het is niet hetzelfde. Teer wordt namelijk verkregen uit hout of steenkool.

 

 

Waterkerend

Bitumen staat bekend als een uitermate waterkerend middel. Was bitumen ooit het residu van aardolie, tegenwoordig is het een speciaal gemodificeerde grondstof. Bitumen is blijvend waterdicht. Het is een plastisch materiaal dat bij verwarming op hoge temperatuur goed vervormbaar is. Ook heeft het een goed hechtend vermogen.

Globaal zijn er twee soorten bitumineuze dakbedekkingen te onderscheiden namelijk:

APP gemodificeerd bitumen
SBS gemodificeerd bitumen

Het belangrijkste verschil tussen beide soorten dakbedekking is dat SBS elastischer is dan APP. Hierdoor is dit materiaal geschikter voor flexibele daken. SBS heeft ook een  sterkere hechting. APP is daarentegen zeer goed bestand tegen UV-straling en hoge temperaturen.